Hizmetlerimiz

Soğutma Sistemleri

VRF SİSTEMLERİ

VRF; Variable Refrigerant Flow kelimelerinin baş harflerinden oluşan VRF; değişken debili soğutucu akışkan sistemi klima sistemi olarak Türkçe’ye çevrilebilir.

VRV; Variable Refrigerant Volume kelimelerinin baş harflerinden oluşan VRV; değişken debili soğutucu akışkan hacmi klima sistemi olarak Türkçe’ye çevrilebilir.

Herm VRF, hem de VRF sistemler aynı teknolojik sistemler olup ayrı markalar tarafından kullanılırlar. VRF VRV sistemlerde havayı işleyen belli bir sayıya kadar iç ünite (64 adete kadar) modüler bir dış kondens üniteye bağlanır.

VRF Klima Sistemi;bir dış ünite ile, gaz akış dağıtıcıları yardımıyla birden çok iç ünitenin birbirinden bağımsız olarak kontrol edilebildiği direkt genleşmeli klima sistemleri.Gerektiği kadar soğutucu akışkan doğru faz ve doğru zamanda ihtiyaç duyulan iç üniteye sevk edilerek ısıtma ve soğutmada kullanılması sağlanır.Soğutucu akımı inverter kontrollü bir kompresör veya kompresörlerle varyasyonlandırılarak, havası şartlandırılmış mekanlara göre soğutucu akışkanın uyum göstermesi sağlanır.

İleri düzey bir kontrol sistemi ısıtma ve soğutma modları arasında geçiş sağlar.. Daha ileri versiyonlarda, iç üniteler gerek ısıtma gerek soğutmada birbirlerinden bağımsız olarak çalışırlar.Bu son özellik sayesinde aynı anda değişik bölgelerde ısıtma ve soğutmada yüksek düzeyde enerji tasarrufu sağlar. Bu çeşit sistemlerde iç mekanda tesis kurmaya gerek kalmaz ve değişik hava işleme ünitelerinin kombinasyonlarıyla büyük esneklik sağlar. VRF Klima Sistemleri; ofisler, alışveriş merkezleri, lüks apartmanlar, villalar, restorantlar, plazalar, oteller gibi birbirinden bağımsız havalandırma uygulamalarının kullanılmasının gerektiği yerlerde başarıyla kullanılır.

VRF veya VRV klima sistemleri; gelişmiş kontrol ve akış denetim üniteleri ile donatılmıştır. Gerektiği kadar soğutucu akışkan doğru faz ve doğru zamanda ihtiyaç duyulan yere sevk edilerek ısıtma ve soğutmada kullanılması sağlanır.

VRF Klima Sistemi, daha fazla konforu inverter teknolojisi ve değişken gaz debisi sayesinde enerji tasarrufu ile birlikte sunar. Çevreye maksimum özen ve saygı gösteren, enerji tasarrufuna odaklanmış, gelişmiş uygulama esnekliği ve esneklikten gelen serbestlikle ve modüler yapısıyla çok katlı bir binadan , bir tek villaya kadar yeni yapılan veya mevcut her türlü yapıda tam bağımsız kontrol imkanı vermektedir.Günümüzde bilindik ısıtma ve klima sistemlerinin yerini hızla almaya başlayan VRF Klima Sistemi hak ettiği yere Türkiye’de de gelmektedir.

VRF Kullanım Alanları
Birbirinden bağımsız birden fazla bölgenin iklimlendirme ihtiyacının olduğu ve yük ihtiyacının sürekli değiştiği;
– Otel,
– Hastane,
– Ofis,
– Restaurant,
– Mağaza,
– Tiyatro,
– Sinema ,
– Cam giydirme cepheli binalar
– Mimari unsurların ön planda olduğu
– Dış cephesinde deformasyon istenmeyen tarihi yapılarda,
– Bina içinde soğutucu gaz borularına göre çok büyük yer kaplayan hava kanallarının geçirilmesinin zor olduğu yapılarda,
– Mekanik tesisata yeterince yer ayrılamayan, soğutucu sistemin açık havaya (çatı, bahçe) konulması gereken yapılarda,
– Her noktasında konfor istenen villalarda,
– Ayrı bölümlerindeki kiracı gruplarının kendilerine özel iklimlendirme faturası istediği (harcanan enerji kontrolü) iş merkezleri, plazalarda,
VRF veya VRV klima sistemleri kullanılabilir.

VRF/VRV Avantajları

Bireysel İklimlendirme Sistemi

VRF/VRV sistemi ile birbirinden bağımsız odalar birbirinden bağımsız sıcaklıklarda kontrol edilebilir. ± 0.5°C’lik hassasiyet, oda sıcaklığının konrol altında tutulmasını sağlar. Uygulama inverter ve iç ünite expansion valfi tarafından kontrol edilir.

Sistemin yıllık çalışma süresinde artış

VRF/VRV sistemleri yüksek teknoloji ile işbirliği, inverter ve sabit hızlı kompresörlerin mükemmel uyumu ile sistemin yıllık çalışma kapasitesi arttırılmıştır.

Daha çok insan için daha iyi konfor kontrolü

Benzersiz teknolojisi ile VRF / VRV Klima Sistemleri, yeni veya eski, küçük binalardan büyük binalara tüm müşteri ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Konfor kontrolü ile tüm sistemi iç dış ünite arasındaki kablolar yardımı ile kontrol etmek mümkündür. Bu sayede kablolama işlemi basitleşirken yanlış bağlantı hataları düzeltilmektedir

Tüm binanın klima sisteminin kontrolü

VRF/VRV sistemlerde, 64 iç üniteye kadar iç ünite tek bir merkezden kontrol edilebilir. Merkezi kontrol için gereken opsiyonel kumandalar kolayca montaj edilebilir ve binanın yapısına ve kullanım amaçlarına göre sistem kolayca dizayn edilebilir.

Yüksek tasarım esnekliği

VRF/VRV sistemin iç ünite bağlanma oranı, dış ünitenin kapasitesinin %130’na kadar değişebilir. Böylece tek bir soğutucu sisteme bağlanabilen 64 iç ünite ile yüksek düzeyde çeşitlilik sağlanır. Oteller, işyerleri, konutlar, ve ofisler bu seçim aralığına göre dizayn edilir.

Kullanım alanlarında daha yüksek konfor ve tasarruf

Sistem yüklemesine gereken soğutucu sirkülasyon miktarının daha kusursuzca kontrol edilebilmesini sağlayan inverter ve sabit hızlı kompresörüyle bağlantılı olarak kullanılan doğrusal basamak denetimi uygulaması konfor ve enerji tasarrufu sağlar. Bu aynı zamanda kapasite denetimi kullanımıyla rahat bir konfor olanağı sunar. Inverter kompresör değişken kapasitelerde enerji tasarrufunu, sabit hızlı kompresör maksimum performans sunumunu sağlamaktadır.

Yüksek güvenilirlik

Kompresörün başlatılma ve durdurulma sayısını azaltan denetimin yanı sıra, döngü denetimi sayesinde başlangıçtaki yük paylaşılır ve eşitlenir. Bu döngü, her bir kompresörün dayanıklılığını ve güvelilirliğini arttırır. Inverter teknolojisi sistemdeki tek inverter kompresörle sağlanırken, diğer standard kompresörlerle de tam kapasite yakalanması sağlanır.

Az alan işgali

VRF/VRV sistemleri kompakt dizaynları ve yüksek çalışma standartları sayesinde kurulum in daha az yer gerektirir. %33’e varan oranda alan tasarrufu sağlar.

Düşük ses seviyesi

VRF/VRV dış ünitelerde, yeni çift kat koruyuculu kasa ve büyük fan sayesinde çalışma gürültüsü azaltılmıştır. Gürültü seviyesi sessiz mod seçildiğinde normal işletim moduna göre 4-5 dB azaltılabilir. Yatak odaları ve sessizlik istenen diğer odalar için kullanışlı olan sessiz iç ünite seçim imkanları bulunmaktadır.

Düşük işletme maliyeti

VRF/VRV sistemler ile 175 metreye varan basit borulama imkanı sağlanır ve R410A soğutucunun kullanımı ile hem işletme maliyetleri azaltılır hem de montajda kolaylık elde edilir.

Uzun ömür ve yatırımın en kısa sürede geri dönmesi

VRF/VRV sistemleri kurulduktan sonra sağladığı enerji kazanımları ve uzun ömrü sayesinde işletmeye tasarruf sağlar.

 

CHİLLER SİSTEMİ

  • Su soğutmalı chiller
  • Hava soğutmalı chiller olarak 2’ye ayrılır.

Bunun dışında heat pump chiller, 4 borulu chiller, free cooling chiller sistemleri de kullanılmaktadır. Chiller sistemi nasıl çalışır sorusuna cevap vermek için soğutma gruplarını ayrı ayrı incelemek gerekir.

SU SOĞUTMALI CHİLLER

Chiller soğutma sistemleri farklı özelliklerine göre gruplandırılır. En büyük ayrım ise ısı kaynağının ne olduğudur. Eğer ısı havaya atılıyorsa hava kaynaklı soğutma grubu, suya atılıyorsa su kaynaklı soğutma grubu olarak adlandırılır. Hava soğutmalı chiller sistemleri, chiller içerisindeki soğutucu gazın, evaporatör ve kompresör üzerinden kazandığı enerjisinin hava soğutmalı bataryalar üzerinde atması şeklinde çalışır.

Kompresörde sıkıştırılmış ve yüksek sıcaklıkta gaz halindeki soğutucu akışkan kondansere gönderilir. Fanlar yardımı ile batarya yüzeyinde hava akışı sağlanarak ısı transferi gerçekleşir. Gaz üzerindeki ısının havaya iletilmesiyle soğutma tamamlanır.

HAVA SOĞUTMALI CHİLLER

Su soğutmalı chiller soğutma sistemleri, hava soğutmalı chiller çalışma mantığından farklı olarak kondenser devresindeki sıcak gazı su ile soğutur. Gazın soğutulması için hava soğutmalı bataryalar yerine su kullanan shell & tube veya plakalı tip ısı değiştiriciler kullanılır.

Chiller nasıl çalışır diyenler için su soğutmalı chiller sistemlerinde kondenser içerisinde dolaştırılacak olan soğutma suyunun temini sırasında su kaynağı ihtiyacının olduğunu belirtmek gerekir. Su kaynakları; akarsu, deniz, soğutma kulesi veya standart su hattı olabilir. Su soğutmalı chiller sistemlerinde genel olarak sistemin yerleştirilecek alanın kısıtlılığı, enerji maliyetlerinin önemli ama su maliyetlerinin düşük olduğu yerlerde kullanılır.

Su soğutmalı chiller modelleri, iç mekanlarda da çalışabilme özelliğine sahip olduğu için soğutma istenen bölgeye en yakın şekilde konumlandırılmak istendiğinde de ideal çözüm sağlamaktadır. Deniz üstü araçlarının iklimlendirilmesi için de su soğutmalı chiller sistemleri kullanılabilir.

Chiller nasıl çalışır diyenler için son olarak su soğutmalı chiller sistemlerinin cihaz hacmini minimize ettiği için benzer kapasitedeki chiller cihazına nazaran %65 daha küçük hacim sağladığını belirtmek gerekir. Aynı zamanda kompresör çalışma performansındaki yükselme sebebi ile daha düşük elektrik tüketimi yapar ve yüksek performans sağlar.

Chiller soğutma grupları; endüstriyel üretim tesisleri başta olmak üzere, gıda ve ilaç sanayi, plastik üretim tesisleri, kozmetik imalat tesisleri, soğuk hava depoları, oteller ve hastanelerde kullanılmaktadır. Ancak her kullanım alanına uygun chiller projesi özel olarak hazırlanmalıdır.

EVOPARATİF SOĞUTMA SİSTEMLERİ

Su ısı transfer kat sayısı yüksek olduğundan buharlaşma eğilimi yüksek olup, buharlaşma esnasında çevresinden ısı emmektedir. Su havayla temas ettiğinde havadan ısı alarak havayı soğutmakta ve havadaki su buharı miktarı artmaktadır. Evaporatif soğutma mantığı da havayı olabildiğince yüksek su miktarıyla temas ettirerek havanın soğutulmasını sağlamaktadır. 

Evaporatif Soğutma Sistemleri;

  • Tekstil Fabrikalarında
  • Halı Fabrikalarında
  • Cam Üretim Tesislerinde
  • Güç Santrallerinde
  • Fırınlarda
  • Depolarda
  • Yüzme Havuzlarında
  • Kapalı Spor Salonlarında
  • Endüstriyel Mutfaklarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Avnatajları;

  • %100 taze hava %100 konfor ve optimum soğutma sağlar.
  • Gazlı sistemlere göre %90 daha az enerji harcar.
  • Kurulum maliyeti sistem klimalarına göre %50 daha ucuzdur.
  • Kompresör ünitesi yoktur, bakım maliyetleri düşüktür.
  • Çevreci bir soğutucudur. çevreye zararlı herhangi bir gaz yaymaz.
  • Evoparatif soğutucular dış havadan gelen bakteri, toz, polen ve  dumanları filtre ederek iç ortama daha temiz ve sağlıklı hava verir.
  • Evoparatif soğutucular, gazlı klimalar gibi ortamdaki havayı kurutmaz.
  • Evoparatif soğutucular, hava sirkülasyonu sağlayarak ortamı nemlendirir  ve ortamda her an taze hava bulunmasını sağlar.
  • İstenildiğinde montaj yeri kolaylıkla değiştirilebilir.